1. Home
  2. News
  3. Τι είναι τα escape rooms;

14 February

Τι είναι τα escape rooms;

Όλοι έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια για τα δωμάτια απόδρασης ή αλλιώς Escape Rooms.

 Ακούμε συχνά συζητήσεις σε παρέες, μεταξύ συναδέλφων, στον δρόμο, όπου μοιράζονται την εμπειρία τους η οποία συνήθως συνοδεύεται με ενθουσιώδεις περιγραφές, αναφορές στο πόσο ωραία πέρασαν ή τρόμαξαν, σε κάποια πόρτα που άνοιξε στο τελευταίο λεπτό. Οι περισσότεροι από εμάς λοιπόν, έχουμε ακούσει για τα δωμάτια απόδρασης, αλλά δεν έχουμε καταλάβει και τόσο καλά τι ακριβώς είναι αυτά.
 
Τι ακριβώς είναι λοιπόν τα δωμάτια απόδρασης;

Τα δωμάτια απόδρασης, ή αλλιώς Escape Rooms είναι χώροι ομαδικού διαδραστικού παιχνιδιού. Μία παρέα, συνήθως 2 έως 7 ατόμων, μπαίνει σε ένα δωμάτιο όπου η πόρτα κλειδώνει. Η παρέα έχει 60-90 λεπτά στη διάθεσηή της να αποδράσει από το δωμάτιο που κλειδώθηκε. Για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να λύσει μία σειρά από γρίφους, αποστολές, περίτεχνες κατασκευές, να ανοίξει κρυφά περάσματα και πόρτες, χρησιμοποιώντας στοιχεία που υπάρχουν διάσπαρτα στον χώρο και επιστρατεύοντας παρατηρητικότητα, μεθοδικότητα, λογική σκέψη, επιδεξιότητα και συνεργασία. Τα δωμάτια απόδρασης είναι θεματικά, που σημαίνει ότι κάθε δωμάτιο-αποστολή εμπνέεται από ένα δημοφιλές θέμα του σινεμά, της λογοτεχνίας ή της τηλεόρασης. Έτσι, υπάρχουν δωμάτια απόδρασης για όλα τα γούστα, όπως αστυνομικού χαρακτήρα, φαντασίας, τρόμου, παραμυθένια, φυλακές, ιατρεία, ζούγκλες, αρχαιολογικοί χώροι, κάστρα, πειρατικά πλοία, στοιχειωμένα σπίτια και πολλά ακόμη. Επομένως, ένα δωμάτιο απόδρασης με θέμα την απόδραση από μία φυλακή, αναμένεται να έχει κελιά, χειροπέδες, κρεβάτια, ριγέ στολές, αρμαθιές με κλειδιά, δίσκους φαγητού και διάφορα ακόμη τέτοιου ύφους θεματικά στοιχεία.


 
Μύθος: Τα escape rooms είναι πολύ δύσκολα.
 
Τα Escape Rooms δεν χωρίζονται μόνο βάσει των θεμάτων τους. Ένας ακόμα τρόπος να διακρίνουμε ένα δωμάτιο απόδρασης είναι ο βαθμός δυσκολίας του. Υπάρχουν escape rooms τα οποία ενδείκνυνται περισσότερο για αρχάριες ομάδες. Σε αυτά, το παιχνίδι, οι γρίφοι και η επίλυσή τους για την απόδραση είναι πιο βατοί, και το παιχνίδι θα είναι πιο κατανοητό. Αντίστοιχα, ομάδες που έχουν παίξει αρκετά escape rooms θα απολαύσουν περισσότερο ένα δωμάτιο μεγαλύτερου βαθμού δυσκολίας. Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι μίας ομάδας παρακολουθείται από τον/την game master. Είναι το άτομο που γνωρίζει άρτια το παιχνίδι και τις λύσεις του, παρακολουθεί την πορεία της ομάδας από κάμερες απομακρυσμένα, και δίνει ορισμένες μικρές βοήθειες, όποτε χρειαστεί η ομάδα, προκειμένου να ξεκολλήσει από κάποιο σημείο του παιχνιδιού και να συνεχίσει προς την απόδραση.

Παιχνίδι για όλες τις ηλικίες.

Υπάρχουν δωμάτια απόδρασης που είναι κατάλληλα, τόσο από άποψη θέματος και διακόσμησης, όσο και από άποψη δυσκολίας, για ηλικίες από 7 ετών και πάνω. Τα δωμάτια αυτά έχουν εύκολο βαθμό δυσκολίας και θέμα κυρίως φαντασίας, αρχαιολογικό, πειρατικό πλοίο, ακόμα και ζούγκλα. Η πλειοψηφία των escape rooms συνήθως ενδείκνυται για ηλικίες 12 ετών και πάνω. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται όλα τα επίπεδα δυσκολίας, και τα θέματα συνήθως είναι αστυνομικά, φυλακές, εγκαταλελειμμένα σπίτια. Τα δωμάτια άνω των 16 ή άνω των 18 ετών είναι συνήθως δωμάτια τρόμου, χαμηλού φωτισμού, με ειδικά οπτικοακουστικά και άλλα εφέ, ενώ και η δυσκολία είναι άνω του μέσου όρου.

Υπάρχουν και ηθοποιοί;

«Εκεί που ανοίγουμε την κρυφή πόρτα, ξαφνικά αλλάζει η μουσική, πέφτει καπνός σε όλο τον χώρο και εμφανίζεται στο βάθος ένα πλάσμα που ζητάει βοήθεια! Ναι αληθινό πλάσμα, μας μιλούσε, ανατρίχιασα ολόκληρη σου λέω!»
Αυτή είναι μία συνηθισμένη αφήγηση ενός ατόμου που επισκέφτηκε δωμάτιο απόδρασης με ηθοποιό. Πολύ συχνά, σε πολλά escape rooms, κομμάτι του σεναρίου του παιχνιδιού είναι και ο ρόλος ενός ή περισσότερων ηθοποιών. Οι ηθοποιοί στα δωμάτια απόδρασης ενισχύουν τη θεατρικότητα και τον θεματικό χαρακτήρα του παιχνιδιού, ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι δεν περιορίζονται απλώς σε ένα act αλλά είναι κομμάτι του παιχνιδιού. Οι παίκτες, δηλαδή, θα πρέπει να αλληλοεπιδράσουν μαζί τους, να συζητήσουν, να κάνουν μία κίνηση ή μία δράση εντός του παιχνιδιού που θα ξεκλειδώσει τη συμπεριφορά των ηθοποιών, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να κερδίσουν κάποιο στοιχείο που θα τους προχωρήσει ένα βήμα πιο κοντά στην απόδραση. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για escape rooms με ηθοποιό δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τα δωμάτια απόδρασης τρόμου, όπου η παρουσία ενός τρομακτικού ρόλου εκτοξεύει την αδρεναλίνη!

Γιατί λοιπόν είναι τόσο δημοφιλή τα δωμάτια απόδρασης;

Όλα τα παραπάνω μας κάνουν να καταλάβουμε ότι τα κάνουν να καταλάβουμε ότι τα escape rooms είναι μία ψυχαγωγική δραστηριότητα με πολλές επιλογές παιχνιδιού. Τι είναι αυτό που τα καθιστά τόσο δημοφιλή;
Ομαδικό παιχνίδι:
Η μεγαλύτερη ψυχαγωγία που προσφέρει ένα δωμάτιο απόδρασης είναι ότι αφορά μία παρέα. Μία παρέα ζει την εμπειρία του escape room στο μέγιστο βαθμό, φωνάζει, τρομάζει, γελάει, διασκεδάζει και γενικότερα παίζει το παιχνίδι πολύ έντονα, μιας και το παιχνίδι είναι φτιαγμένο ακριβώς για παρέες που θέλουν να περάσουν ευχάριστα, σε μία διαδραστική εμπειρία διαφορετική από το να βγουν απλώς για έναν καφέ.
Θεματολογία:
Όλοι μας έχουμε μια αγαπημένη ταινία, τηλεοπτική σειρά ή βιβλίο και έχουμε, λίγο-πολύ, φανταστεί να βρεθούμε και να ζήσουμε τα όσα διαδραματίζονται στο αγαπημένο μας θέμα. Τα escape rooms εμπνέονται από τις πιο δημοφιλείς ταινίες και βιβλία, αναπαριστούν ένα σκηνικό αντίστοιχο διάφορων δημοφιλών σεναρίων, επομένως δίνουν την ευκαιρία σε ανθρώπους όλων των ηλικιών να ζήσουν μία έντονη εμπειρία μέσα στο αγαπημένο τους θέμα!


 
Η μεγαλύτερη εμπειρία απόδρασης της χώρας!

Το The MindTrap ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2014 στην οδό Τσιμισκή, στη Θεσσαλονίκη. Γρήγορα ανάπτυξε ένα δίκτυο καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα την χαρά και τον ενθουσιασμό του παιχνιδιού στα Escape Rooms. Σήμερα το The MindTrap βρίσκεται σε 14 προορισμούς σε όλη την χώρα και κατασκευάζει συνεχώς νέα θεματικά δωμάτια, έτσι ώστε η παρέα να μην μένει ποτέ χωρίς νέες προκλήσεις! Στα καταστήματα The MindTrap έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής και η διοργάνωση παιδικών πάρτυ, όπου φιλοξενείται το παιδί με την παρέα του, παίζουν τα κατάλληλα δωμάτια απόδρασης, κόβουν την τούρτα των γενεθλίων και γευματίζουν, σε ένα μοναδικό πακέτο γενεθλίων που θα μείνει για καιρό χαραγμένο στη μνήμη των παιδιών.
Έχετε ακόμα απορίες για τα δωμάτια απόδρασης; Μπορείτε να δείτε τις συχνές ερωτήσεις για το παιχνίδι, και φυσικά να καλέσετε στο 2310254438 για να μάθετε περισσότερα. Αν έχετε ακόμα δισταγμούς, σας προτείνουμε να διαβάσετε τα καλύτερα δωμάτια απόδρασης και να κάνετε μία κράτηση, το μόνο σίγουρο είναι ότι όσα ξέρατε για τη διασκέδαση θα αλλάξουν για πάντα!